Primele 5 MISS ale Romaniei



PE FIRUL CONCURSULUI , MISS ROMANIA!...
episodul 1
" Miss România este un concurs de frumusețe național care are loc deja din anul 1920 în România și la care port participa femei necăsătorite. Prima câștigătoare a concursului de frumusețe ținut pe teritoriul României de azi, a avut loc în anul 1906, ea a fost Maria Peligrad din Sibiu (Hermannstadt), (pe atunci Transilvania aparținea de Ungaria).
1. Maria Peligrad Imagine
era o taranca desteapta, cu solduri frumoase.Concursurile de frumusete dadeau bine in epoca, inca de pe la 1900. Inainte de Primul Razboi Mondial, barbatii admirau pe post de Miss nu fotomodele, ci tarancute sanatoase si, mai ales, inteligente. "Maria Peligrad era vestita pentru frumusetea ei, dar si pentru costumul popular tesut chiar de ea". Nascuta in Saliste, judetul Sibiu, Maria a obtinut cea mai inalta distinctie la Expozitia jubiliara din 1906, desfasurata la Bucuresti. "Concursul Miss Romania 1906 s-a tinut in Parcul Filaret din Capitala - actualul Parc Carol.
Mandrele cu marama in cap, si opinci in picioare isi unduiau soldurile cum stiau ele mai bine prin fata taranilor, a negustorilor si a boierilor, pentru o impresie buna.

2.Marioara Ganescu Imagine (O carte poştală înfăţisând-o pe Marioara Ganesco indică faptul ca aceasta s-ar putea să fi câştigat titlul de Miss Romania înaintea Magdei. În 1928, ziarele o considerau pe aceasta „la plus belle femme d’Europe.”)

3. MAGDA DEMETRESCU
(OFICIAL e PRIMA FEMEIE MISS ROMANIA!
Imagine
" Primul concurs de frumuseţe organizat vreodată în România a fost pe 3 martie 1929. Magda Demetrescu Imagine

a fost prima româncă încoronată miss. Magda a fost fiica orfană a arhitectului Nicolae Demetrescu şi a Magdei Demetrescu.
Pe 1 ianuarie 1929, un anunţ apărut în revista “Realitatea Ilustrată” a atras atenţia tinerei de 17 ani, şi asa a ajuns Magda Demetrescu să participe la Miss România.Magda a reuşit să câştige concursul, bazat pe criterii foarte stricte. Vârsta participantelor trebuia să fie între 16 si 25 de ani, să nu fie măritate şi să aibă o moralitate desăvârşită. De asemenea, nu erau permise artificiile, precum corsetele, brasierele, machiajul. Rochiile pe care le purtau candidatele la Miss erau extrem de simple, care să poată permite aprecierea liniilor şi graţia mişcărilor. Concursul era cât se poate de serios, iar participarea era privită drept o datorie patriotică.
Juriul era format din ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Tzigara Samurcas, prinţesa Alexandrina Cantacuzino, Liviu Rebreanu, sculptorul Karl Storck, directorul muzeului Kalinderu, Ioan Steriade şi Nicolae Batzaria, ministru şi prozator. Magda Demetrescu a leşinat de emoţie la auzul veştii că a câştigat titlul de Miss România, iar în mai 1929, înainte de plecarea către America, unde urma să participe la Miss Univers, a declarat: "Mă înduioşează şi mă stinghereşte această atenţie deosebită."
controverse: 1929 sau 1932????
episodul 2
4. MARIANA MIRICA
Olteanca Mariana Mirica, Miss Romania 1930,doamna arhitect Lupu...
Imagine a fost proclamata si MISS EUROPA in 1930...
5. ZOICA DONAImagine

" Câştigătoarea României la Miss România din anul 1931 era "Domnişoara Zoica Dona. Aceasta a reprezentat România la concursul de la Cannes, Paris şi Rio de Janeiro". Ilustraţiunea Română din 27 februarie 1930 nota: "Domnişoara Zoica Dona ne scrie din Cannes. Este încă sub impresia gran­dioasei primiri din gara Cannes – o primire cu adevărat regească. «În­chi­puiţi-vă – scrie d-ra Dona – o mare de capete, cu mii de ochi nerăbdători să vadă frumuseţile europene cari au parti­cipat la Paris la alegerea Miss Eu­ropei: mii de ochi cari aşteaptă, se aprind şi se înflăcărează când trenul debarcă Miss-ele, o lume întreagă de admiratori şi admiratoare care se înghesue, aclamă, ţipă, ovaţionează – un entuziasm cum rar am putut ve­dea. ...Întrebată despre pasiunea pentru aviaţie, domnişoara Zoica Dona răspundea în Ilustraţiunea Română din 6 februarie 1930 astfel: "Am primit invitaţia cu toată plăcerea mai ales că nutream de mult o asemenea dorinţă. Am fost invitată să fac un sbor deasupra Capitalei. M’am urcat pe Farman-ul Aeroclubului Albastru (...). Aeroplanul Farman purta numele regelui nostru, Mihai I. M’am suit cu aceeaş linişte şi siguranţă cu care mă urc în tren, cu atât mai mult cu cât aparatul era pilotat de unul dintre cei mai buni piloţi români...."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu