Mantaua pamantului


Oamenii de ştiinţă vor să sape sub Oceanul Pacific pentru a ajunge pentru prima oară la mantaua Pământului… Dacă vor descoperi că Pământul e de fapt gol pe dinăuntru? Poate chiar şi locuibil…

Oamenii au ajuns deja pe Lună și intenționează să ajungă şi pe planeta Marte, dar când vine vorba de a explora pământul de sub picioarele noastre, abia dacă am explorat puţin sub suprafaţa sa. Dar acest lucru s-ar putea schimba odată cu misiunea de 1 miliard de dolari care are drept scop săparea a 6 kilometri sub fundul mării pentru a ajunge la mantaua Pământului, unul din straturile Pământului care atinge până la 3.000 de kilometri grosime. Mantaua, conform geologilor, ocupă zona cuprinsă între scoarţă şi nucleul Pământului, iar specialiştii speră să aducă primele mostre “adevărate” din structura sa. Mantaua reprezintă 1/3 din masa Pământului şi este formată, la rândul ei, din mantaua internă, o zonă de trecere şi mantaua externă. Despre întregul proiect, găsim detalii pe site-ul nextbigfuture.com.


Totuşi, pentru a ajunge la aceste mostre din manta, echipa internaţională de oameni de ştiinţă trebuie să găsească o cale prin care să străpungă stâncile extrem de solide cu ajutorul unor sonde în lungime de 10 kilometri, o provocare tehnică care ar constitui una dintre cele mai mari încercări din istoria Pământului. Sarcina lor va fi şi mai grea, din moment ce toate operaţiunile trebuie executate în mijlocul oceanului, pentru că pe fundul oceanului scoarţa terestră este cea mai subţire (doar 6 kilometri), faţă de cei 60 de kilometri de pe continent. În acest sens, oamenii de ştiinţă au descoperit trei posibile locaţii în Oceanul Pacific.

P.S. OK…toate-s bune şi frumoase, iar acest proiect mi se pare extrem de ambiţios. Dar, toată structura internă a Pământului (nucleu şi manta) este una teoretizată de geologi şi fizicieni,pe bază de deducţii, neexistând dovezi clare, căci abia acum se intenţionează să se ajungă la manta. Întrebarea care se pune e următoarea: dacă geologii s-au înşelat până acum? Dacă Pământul e de fapt gol pe dinăuntru şi, mai mult decât atât, e şi locuibil, aşa cum putem citi de pe acest articol din 2009 (Incredibila teorie a pământului gol pe dinăuntru şi locuibil (“Hollow Earth”)? Şi există mai multe relatări care susţin acest lucru. De ce trebuie să avem încredere tot timpul doar în ce ne prezintă ştiinţa oficiala?
lovendal.net/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu