Bogatasii lumii indemnati sa doneze jumatate din avere

Foto: Miliardarul Waren Buffet: sint un adevarat agnostic.

Warren Buffett și Bill Gates, pozițiile 2 și 3 din topul celor mai bogați oameni, lansează o campanie prin care invită miliardarii lumii să-și doneze jumătate din avere pentru scopuri caritabile.
    Gates și Buffett cer bogătașilor lumii, individual, cuplu sau în familie, să facă o promisiune publică de a dona jumătate din avere în timpul vieții sau la moartea lor. Solicitarea propune o formă scrisă a promisiunii, o scrisoare prin care respectiva decizie să fie explicată publicului și celorlalți potențiali donatori.

    „Promisiunea este o decizie morală de a ajuta, nu un contract legal. Nu implică acumularea de fonduri și nici sprijinul unui anume set de cauze sau de organizații", au afirmat cei doi inițiatori într-un document dat publicității.

175pxbillmelindagatesfoundation.svg    Buffett a făcut primul pas. Pe site-ul proiectului se regăsește promisiunea scrisă a miliardarului care afirmă că va dona în timpul vieții 99% din averea sa, estimată la 46 de miliarde de dolari. Fundația Gates va primi cea mai mare parte a donațiilor lui Buffett, în condițiile în care organizația familiei Bill și Melinda Gates este cea mai mare fundație filantropică din lume.

    Alte donații majore au fost făcute de-a lungul timpului, însă ca acte independente, fără un proiect de amploare mondială. Familiile Carnegie și Rockefeller au donat cea mai mare parte a averii lor în scopuri caritabile și sunt fondatorii filantropiei moderne. Ted Turner, fondatorul CNN a donat cu 13 ani în urmă suma de 1 miliard de dolari pentru programele ONU. Se pare că gestul lui nu a avut un efect epidemic în rândul bogaților lumii. Ca atare, pe lângă promisiunea de a dona parte subtanțială din avere, Gates și Buffett solicită clasei vizate alte două lucruri. Să doneze cu înțelepciune și să învețe de la predecesori. O parte din grupul de miliardari abordați de cei doi au fost de acord să se alăture campaniei.

    În anul 2009 s-au strâns aproximativ 300 de miliarde, conform publicației The Chronicle of Philantropy. Ținta actuală este dublă, de 600 de miliarde. Stacy Palmer, editor al publicației ce monitorizează proiectele filantropice, vede provocarea dintr-o altă perspectivă. Din lista Forbes a celor mai bogați 400 de oameni ai Americii, afirmă ea, doar 17 se regăsesc și pe lista celor mai generoși donatori americani. Există posibilitatea ca mulți să doneze privat, e de părere Palmer, însă majoritatea fondurilor care sunt adunate de societatile caritabile din donatii de 5, 10 sau 50 de dolari.
http://semneletimpului.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu