Cea mai veche proteza din lume, in piciorul unei mumii egiptene

Degetul mare al piciorului drept, confecţionat din lemn şi piele, constituie cea mai veche proteză descoperită până acum. Falsul deget a aparţinut unei femei egiptene.
Mumia a fost descoperită în anul 2000, lângă Luxor, într-o stare foarte bună. Corpul a aparţinut lui Tabakentenmut, fiica unei preotese ce a trăit în jurul anilor 950 - 710 î.e.n.

Pentru a testa că instrumentul este cu adevărat o proteză ce ajută la mers, şi nu doar un ornament destinat vieţii de apoi, a fost nevoie ca acesta să fie testat pe pacienţi.

Un cercetător de la Universitatea din Manchester a creat copii ale protezei din lemn, cât şi după o proteză făcută din ipsos, in şi clei, aceasta fiind găsită lângă mumie. Apoi, cele două copii au fost testate pe doi voluntari cu afecţiuni similare. Cei doi pacienţi au mers apoi de-a lungul unui coridor special, monitorizat de o serie de camere video.

"Se estimează că degetul mare poartă 40% din greutatea corpului şi este responsabil pentru propulsarea în faţă a acestuia. Pentru a determina cu acurateţe cât de bună era proteza a fost nevoie să recurgem la tehnici de analizare a mersului pacienţilor", a explicat cercetătorul.

Rezultatele au fost spectaculoase: ambii pacienţi au descris proteze drept "foarte eficiente", iar cea din lemn a fost descrisă ca fiind foarte confortabilă.

"Cine a creat aceste proteze, le-a făcut cu siguranţă discutând cu pacienţii despre gradul lor de confort. Se pare că începuturile acestei ramuri a medicinei aparţin, fără dubiu, egiptenilor, a declarat cercetătorul britanic.

Astfel, proteza egipteană devine cea mai veche din lume, preluând acest titlu de la o proteză de picior, din lemn şi bronz, ce aparţinea epocii romane.
Sursa: AFP
http://descopera.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu