Eye trap: Vasarely's optical illusions
Optical Art/ Op Art a adus prin anii ’60 o noua dimnesiune artei: iluzia. Spectacolul culorilor, al formelor si al tuturor elemnetelor vizuale se produce in mintea spectatotului. Imaginatia este stimulata sa sfideze logica bidimensionalitatii panzei prin jocuri cromatice halucinante. Proiectiile vizuale prind viata prin intermediul capacitatilor de adaptare a ochiului. Ochiul complune si descompune imaginea vizuala = > avem de-a face cu un nou tip de arta: arta retinala.
Unul dintre reprezentantii si fondatorii curentului Op Art a fost artistul maghiar Victor Vasarely (1908-1997). Vasarely si-a inceput studiile artistice la Academia de Pictura din Budapesta (1925-27) si apoi la Academia “Muhely” (cunoscuta sub numele de Budapest Bauhaus). In 1930 se muta la Paris, unde lucreaza ca grafician timp de 10 ani. Abia dupa cel de-al doilea Razboi Mondial incepe sa lucreze independent, creeatiile sale de inceput neavand nici o legatura cu stilul care s-a consacrat prin anii ’60. Probabil de aceea, Vasarely isi considera operele de inceput gresite. Dupa mai multe procese de abstractizare, in anii ’60 isi descopera stilul personal, caruia ii va ramane fidel pana la sfarsitul vietii: op art. Creeatiile sale sunt bazate pe iluzia multi-dimensionala, prin implicarea miscarilor iluzioniste si vizuale. Vasarely incerca prin aceasta revolutie optica sa integreze arta in viata de zi cu zi facand-o accesibila tuturor. Fiind o arta a experientei spontane, o capcana vizuala bazata exclusiv pe efecte optice creeatia optica nu conduce la introspectia privitorului; nu trezeste sentimente sofisticate. Impactul pe care il provoaca este strict vizual si este dat de dipunerea culorilor in asa fel incat imaginea sa para o halucinatie. Privita mai multe minute la rand, o opera de acest gen creeaza o stare de vertij, de ameteala sau de transpunere intr-o lume paralela (exact la la hipnoza sau la consumul de halucinogene). Experimentele lui Vasarely cu ritmuri sincopatice si pattern-uri geometrice creeaza un efect optic extrem de ambiguu. Culori diferite pot fi percepute ca identice, trei culori ca doua sau inversate ca patru. Relativitatea si instatilitatea culorii si a tonului este o irealitate, modificata de perceptia privitorului. De aceea, Vasarely considera ca orice lucrare care implica folosirea culorii reprezinta un studiu empiric al acesteia; deoarece prin efecte optice procesul normal de vedere poate fi pus sub semnul intrebarii.
Optical Art este o arta media experimentata, continuata de Arta Cinetica. Creeatiile lui Victor Vasarely sunt cele mai cunoscute si poate cele mai importante creeatii de acest gen.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Valentina, mi-au lipsit articolele tale! Ma bucur ca ai revenit! :)
RăspundețiȘtergereServus. Multumesc si ma bucur ca le citeste cineva.
RăspundețiȘtergereAm fost plecata, de aici vine disparitia temporara :)
Valentina,
RăspundețiȘtergereArticolul tau mi se pare foarte interesant si bine documentat. Iata de ce te intreb cu sfiala:
N-ai vrea sa ma lasi sa postez articolul tau pe un blog specializat numit "subliminal"? Acest blog il gasesti aici:
http://dan-ioanitescu.blogspot.com/
Uita-te te rog si daca crezi ca ti se potriveste si esti de acord cu propunerea mea il voi posta cu trimitere la blogul tau.
Multumesc.
Servus
RăspundețiȘtergereBineinteles, posteaza-l unde vrei.
Ma bucur ca ti-a placut. :)