Presedintele Bosniei ARESTAT. UE ameninta cu trimiterea de noi trupe in regiune!
De cateva zile in Bosnia Hertegovina au loc manifestatii de amploare si violente de strada cauzate de situatia economica din fosta republica iugoslava. Din cauza acestor tensiuni, Uniunea Europeana a amenintat ca va trimite mai multe trupe in Balcani, pentru ca situatia sa nu escaladeze in statul divizat etnic si religios.
Pe fondul protestelor stradale, presedintele Federatiei Bosnia Hertegovina, Zivko Budimir, a fost arestat vineri la Saraievo, chiar din biroul sau, pentru ca a acceptat mita in schimbul gratierilor. Arestarea a fost facuta de catre Agentia de Stat de Investigatii si Protectie (SIPA), a anuntat televiziunea de stat din Bosnia. Procuratura a subliniat, intr-un comunicat de presa transmis la sfarsitul saptamanii trecute, ca membrii SIPA au efectuat “activitati investigative” la sediul presedintie si la sediul guvernului.
Investigatia are ca scop sa dezvaluie cazurile de coruptie din randul inaltilor oficiali ai Federatiei. Mai multe zeci de persoane suspecte de acceptarea si acordarea de mita, abuz de functie, trafic ilegal de narcotice si crima organizata sunt anchetate in legatura cu aceste cazuri.
In tot acest timp, manifestatiile populare impotriva saraciei si somajului, incepute miercuria trecuta, s-au transformat vineri in revolte la Tuzla (nord-estul Bosniei) si la Sarajevo, unde sediile administratiilor regionale au fost devastate, precum si la Zenica (centrul tarii), scrie AFP.
Pentru ca violentele sa nu escaladeze, Uniunea Europeana a anuntat ca ar putea trimite mai multi soldati in fosta republica iugoslava, a declarat duminica Inaltul Reprezentant al Comunitatii Internationale in Bosnia si Hertegovina, Valentin Inzko, intr-un interviu acordat cotidianului Kurier. Bosnia se confrunta cu “situatia cea mai grava de la sfarsitul razboiului”, a explicat diplomatul austriac. “In cazul unei escaladari a situatiei, ne vom gandi, poate, sa trimitem mai multe trupe ale UE”, a spus el, tinand insa sa precizeze ca “nu acum”.
In jur de 600 de soldati sunt stationati in Bosnia si Hertegovina, in cadrul operatiunii Eufor-Althea sub mandat ONU, dintre care o treime provin din Austria (195), aminteste HotNews.
Afectata de o coruptie endemica, aceasta mica republica balcanica cu o populatie de 3,8 milioane de locuitori este una dintre cele mai sarace din Europa. Somajul afecteaza 44 la suta din populatia activa, dar Banca centrala estimeaza ca proportia persoanelor fara un loc de munca este de 27,5 procente, deoarece multi oameni lucreaza la negru. Salariul mediu lunar este de 420 euro si aproape un locuitor din cinci traieste in saracie, potrivit statisticilor oficiale.
Bosnia a fost scena unor lupte sangeroase in timpul razboiului dintre 1992 si 1995, dintre croatii catolici, sarbii ortodocsi si musulmani. Toate taberele au fost acuzate de comiterea de atrocitati, in urma conflictului pierzandu-si viata zeci de mii de persoane, militari si civili. In conformitate cu prevederile Acordului de pace de la Dayton, Bosnia Hertegovina este divizata in doua entitati teritoriale distincte: Federatia Bosnia si Hertegovina, reprezentand 51% din teritoriul statului (locuita in proportie de peste 75% de musulmani bosniaci, croatii reprezentand putin peste 20%) si Republica Srpska, reprezentand 49% din teritoriu, etnicii sarbi fiind aici populatia majoritara. Sursa: FrontPress.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu