Anii in care comunistii au fost macelariti
Desi comunistii au ramas in istorie ca pete negre ale trecutului omenirii, au existat in istorie si momente in care acestia au avut de suferit din cauza violentelor savarsite asupra lor. Unul dintre acestea a avut loc in Indonezia, la jumatatea anilor ’60.
Primele semne de violenta s-au aratat in noaptea de 1 octombrie 1965, cand au fost ucisi 6 generali ai armatei indoneziene. Chiar daca nici in ziua de astazi nu se stie cine a fost autorul crimelor, vina a fost aruncata asupra comunistilor indonezieni, care ar fi pus la cale o lovitura de stat, noteaza Deutsche Welle
Generalul Suharto, care avea sa ajunga presedintele Indoneziei si sa conduca tara intre 1967-1998, a condus lupta impotriva comunistilor. Din punctul de vedere al Occidentului si al armatei indoneziene prooccidentale acestia devenisera prea influenti. La mijlocul anilor ’60, Partidul Comunist Indonezian avea in jur de 20 milioane simpatizanti si, dupa China si URSS, era al treilea partid comunist ca marime din lume.
In urmatoarele luni au fost omorati aproximativ trei milioane de membri ai partidului comunist, multumita “curateniei” generale a armatei. In actiune au fost angajati si multi civili, precum si fractiuni paramilitare, carora le erau date liste cu numele oamenilor ce trebuia lichidati. In plus, in anumite locuri, evenimentele cunosteau si alta dinamica: oricine, care intr-un anumit fel avea legaturi comuniste, era omorat sau arestat.
Pacatele au ramas neiertate
Toate eforturile de pana acum, de a depasi aceasta pagina neagra a Indoneziei au ramas fara rezultat. Primul presedinte ales in mod democratic, Abdurrahman Wahid, si-a cerut oficial scuze in martie 2000, insa nu in numele guvernului indonezian, ci doar pentru actiunile organizatiei musulmane Nahdlatul Ulama, care a avut legatura cu ororile din a doua jumatate a anilor ’60.
In 2000, a fost formata si o comisie de reconciliere, insa in 2006 a fost desfiintata, fara ca aceasta sa ajunga la niciun rezultat. Comisia a fost desfiintata fiind considerata neconstitutionala. Nici comandantii militari de atunci nu au fost adusi in fata justitiei.
“In structurile de stat exista multe conexiuni ale politicienilor cu faptasi de atunci sau familiile acestora. Sunt interese personale mari la mijloc, care impiedica anchetele. In primul rand, armata este cea care se opune pentru ca, in caz contrar, anchetele ar scoate la lumina vinovatii din randul acesteia”, spune un expert de la Universitatea din Singapore.
Pentru cine vrea sa cunoasca mai multe despre ororile din Indonezia, recomandam filmul documentar The Act of Killing, un film care a fost distins cu numeroase premii internationale. Acesta a fost realizat in 2002, fiind regizat de Joshua Oppenheimer. De Iulian Dumitrescu – Ziare.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu