Ai fi in stare ?


Ai fi in stare sa renunti la locul de munca, libertate sau chiar sa mori pentru ceea ce crezi?

autor: FrontPress 26.10.2012
Majoritatea dintre noi avem opinii, concepte de viaţă, o credinţă. Ne apărăm punctul de vedere de câte ori avem ocazia, în cercurile de prieteni sau din faţa monitorului. Dar câţi am putea renunţa la ceva concret şi la care ţinem pentru o idee? Nu mai aducem în discuţie locul de muncă, statutul social, libertatea sau viaţa… Avem însă din fericire exemple de verticalitate, repere istorice luminioase, oameni ca noi care au devenit martiri şi care prin jertfele lor ne pot călăuzi şi astăzi!
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe 26 octombrie pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, trăitor în primele veacuri ale creştinismului.
Sfântul Dimitrie s-a născut în Tesalonic, Grecia, în a doua jumătate a secolului al III-lea şi a pătimit pentru credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos, trecând la cele veşnice la 26 octombrie 303 tot în acest oraş. Părinţii săi au fost creştini, tatăl său fiind şi conducătorul oraşului Tesalonic. După moartea părinţilor, împăratul roman Maximian, cunoscându-i înţelepciunea, i-a încredinţat lui Dimitrie conducerea Tesalonicului în locul tatălui său, zicându-i: ‘Păzeşte-ţi patria şi curăţeşte-o de creştini’. Astfel, Dimitrie a fost pus în situaţia de a alege între a împlini porunca împăratului şi a merge pe calea Mântuitorului Iisus Hristos. A ales să urmeze pe Hristos şi a început să propovăduiască Cuvântul Domnului în Tesalonic.
Aflând că Sfântul Dimitrie era creştin, împăratul a venit în Tesalonic pentru a-şi serba prin jocuri publice victoria asupra sarmaţilor şi a poruncit ca Dimitrie să fie închis în temniţă.
Între prietenii din Tesalonic ai Sfântului Dimitrie era şi un tânăr creştin pe nume Nestor. Acesta, văzând cum Lie gladiatorul omora în arenă pe toţi luptătorii, printre care se aflau şi creştini, a venit la Sfântul Dimitrie şi i-a cerut să se roage pentru el deoarece voia să lupte cu Lie. Sfântul Dimitrie l-a însemnat cu semnul crucii şi i-a spus: ‘Şi pe Lie vei birui, şi pe Hristos vei mărturisi’. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, Nestor biruie pe Lie gladiatorul vandal, înalt, puternic şi înfricoşator la chip, “plin de duhuri necurate”, însă a atras mânia împăratului Maximian, care a dat poruncă să fie scos afară din oraş şi omorât.
În dimineaţa zilei de 26 octombrie 303, ostaşii au intrat şi în temniţa Sfântului Dimitrie şi din porunca împăratului l-au străpuns cu suliţele, Sfântul Mucenic Dimitrie suferind astfel moarte martirică.
Creştinii au luat în noaptea următoare trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni.
În anul 402 a intrat în această bisericuţă Leontie, prefectul Iliricului. În timp ce se ruga, s-a vindecat de o boală care îl chinuia de multă vreme. Pentru acest fapt, Leontie a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Mucenic Dimitrie şi a zidit o biserică mai mare şi mai frumoasă în locul celei dintâi. Când a săpat temelia, a dat peste moaştele Sfântului Dimitrie, care izvorau mir bine mirositor. De aceea, i se mai spune Sfântul Mucenic Dimitrie şi ‘Izvorâtorul de Mir’.

Biserica actuală în care se afla moaştele Sfântului a fost construită la puţin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie. A fost transformată în moschee în anul 1493 de turci şi redată cultului creştin în 1912. Sursa: FrontPress.ro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu