China ataca dolarul american
Printr-o serie recentă de acţiuni şi declaraţii, China a dat de înţeles că statutul dolarului de monedă de bază a sistemului economic global trebuie revocat. Criza fiscală din SUA a accelerat şi mai mult procesul de „internaţionalizare” a yuan-ului.
Pentru a reduce influenţa SUA asupra comerţului global, China doreşte o reducere a utilizării dolarului în cadrul relaţiilor comerciale internaţionale. Deloc surprinzător este faptul că Bejingul a găsit aliaţi europeni dispuşi să sprijine această iniţiativă. Recentul acord încheiat între banca naţionala a Chinei şi Banca Centrală Europeană presupune crearea unei „facilităţi de swap” în valoare de 350 miliarde de yuani şi 45 de miliarde de euro, asigurându-se astfel lichidităţile necesare pentru a permite companiilor din Uniunea Europeană şi China să-şi deconteze tranzacţiile fără a utiliza dolari americani.
Analistul economic Eric Brooks a explicat pentru CNN importanţa acestui acord: „este o modalitate de promovare a comerţului european şi chinez, dar fără a implica dolari americani. Este ca o excludere a intermediarului din tranzacţie. Dintr-o dată nimeni nu mai este expus riscului asociat dolarilor”.
În perioada dezbaterilor din Senat în privinţa creşterii plafonului de îndatorare, agenţia de stat Xinhua a publicat un editorial dedicat descrierii unei „foi de parcurs” pentru o tranziţie la o lume „deamericanizată”. Printre elementele-cheie ale tranziţiei au fost listate: preluarea controlului asupra FMI şi Băncii Mondiale, creşterea rolului ONU şi reducerea rolului dolarului american. După ce Congresul a votat creşterea plafonului de îndatorare, Xinhua a publicat un al doilea editorial în care se explica faptul că SUA nu a făcut decât să-şi amâne falimentul inevitabil: „Politicienii de la Washington nu au făcut decât să lungească cu puţin fitilul bombei datoriilor americane”.
În viitorul apropiat vom vedea o distrugere lentă a sistemului economic global bazat pe supremaţia dolarului american. China, susţinută de Rusia, Germania şi Marea Britanie lucrează intens la accelerarea acestui proces. De Valentin Mândrăşescu – Vocea Rusiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu