Gavrila Ogonaru, voievodul rezistentei anticomuniste

Claudiu Târziu
România nepasatoare si-a mai îngropat un simbol: Ion Gavrila – Ogoranu. Unul dintre ultimii sefi de grupuri de luptatori anticomunisti din munti a murit pe 1 mai, la ora 21.00, în casa lui din Galtiu – Alba, dupa mai multe luni de grea suferinta. Avea 83 de ani.
Ion Gavrila a fost cosmarul Securitatii pentru aproape 30 de ani. Student la Agronomie în Cluj si la Stiinte Economice în Brasov, Gavrila s-a aruncat în lupta anticomunista înca din 1946. A fost unul dintre liderii grevei studentesti de la Cluj, din 1946, apoi a lucrat la constituirea unor nuclee de rezistenta împotriva regimului de ocupatie sovietica.
Înainte de a-si lua licenta în Agronomie, în primavara lui 1948, cînd au început marile arestari, Gavrila s-a refugiat în Muntii Fagarasului, împreuna cu alti cîtiva camarazi din organizatia “Fratia de Cruce”, din care a facut parte. Ei au constituit “Grupul Carpatin de Rezistenta Nationala Armata”, condus de Gavrila – om cu experienta razboiului, în care participase în 1944 ca voluntar.
Grupul Gavrila, care nu a numarat niciodata mai mult de 30 de barbati, a avut zeci de lupte cu trupele de Securitate pîna în 1955, cînd a fost lichidat. Dupa cum o arata documentele Securitatii, împotriva “bandei Gavrila” au fost declansate peste 100 de atacuri. Soldatii Securitatii nu au dat însa piept cu “partizanii” de fiecare data, caci acestia reuseau sa se retraga din zona la timp.
Condamnat la moarte
În 1951, Tribunalul Militar din orasul Stalin (Brasov) l-a condamnat la moarte pe Ion Gavrila în lipsa.
“Asteptam sa vina americanii, sa înceapa un razboi pentru eliberarea tarilor din sfera de influenta sovietica. Rostul nostru era sa sprijinim ofensiva americana din interior”, ne-a povestit, în urma cu cîtava vreme, Ion Gavrila.
Americanii n-au venit, iar grupul lui Gavrila a fost distrus: unii dintre membri au fost ucisi în lupta, altii au fost prinsi si condamnati la moarte. Gavrila a scapat miraculos, iar, în 1956, a coborît din munti si s-a ascuns în Galtiu – Alba, la vaduva unui fost coleg de liceu, Ana Sabadus. S-au casatorit în secret. Securitatea l-a prins abia în 1976, în urma unei tradari, pe cînd se afla la Cluj.
Eliberat de Nixon
Anchetat 6 luni de Securitate, Gavrila a fost eliberat la interventia presedintelui american Richard Nixon, beneficiind si de prescrierea faptelor sale. Pus în libertate, Gavrila a fost în continuare urmarit de Securitate pîna la caderea lui Ceausescu. A lucrat ca muncitor si apoi tehnician la IAS Miercurea Sibiului pîna la pensionare.
Gavrila a participat la revolutia din decembrie 1989, dar nu a solicitat certificat de revolutionar, pentru ca nu a vrut vreun avantaj din asta.
http://garduldefier.wordpress.com/

2 comentarii: