Originea etnica


Exemplul Athletic Bilbao: Transferuri bazate pe ORIGINEA ETNICA a jucatorilor

autor: FrontPress 09.05.2012

Una din finalistele Ligii Europa, Athletic Bilbao, încă se împotriveşte tendinţelor cosmopolitie şi globaliste din fotbalul modren, încercând să conserve identitatea proprie a clubului fanion din Ţara Bascilor. Oficialii au păstrat tradiţia unei politici de transferuri care permite achiziţionarea doar de jucători basci, dovedind astfel că se poate face performanţă şi fără a se apela la “mercenari” din toate colţurile lumii. Mai mult, în toată istoria de 114 ani a clubului au existat doar doi stranieri, unul dintre ei, francezul Bixente Lizarazu, având însă puternice rădăcini basce. 
În acest moment, la Athletic mai este doar un fotbalist care este doar pe jumătate basc. Fundaşul Jonas Ramalho, de 19 ani, este născut şi crescut în Ţara Bascilor, dar unul dintre părinţii săi este de origine angoleză.
Un alt lucru inedit este şi faptul că Atletico Madrid, cea de a doua finalistă, a fost fondată în 1903 de studenţii basci aflaţi în capitala Spaniei şi cărora le era dor de clubul lor de acasă.
Stadionul lui Athletic Bilbao,  San Mames, este cel mai vechi din Primera Division şi cu excepţia granzilor Barca şi Real, bascii au singura echipă care nu a retrogradat niciodată iar într-un clasament all-time se află pe locul 4 în fotbalul spaniol.
Clubul a avut şi are încă în componenţă o mulţime de stele ale fotbalului. Cele ale trecutului sunt legende precum Zamora, Pichichi sau Zara, iar prezentul ne delectează cu jocul unor Fernando Llorente, Ander şi Muniain. Pichichi, de altfel, este un exemplu de celebritate istorică, golgeterul Primerei Division primind şi în zilele noastre trofeul care poartă numele său. Asta deoarece Pichichi a avut un randament uluitor atât timp cât a jucat fotbal. A marcat 468 de goluri în 287 de partide, în condiţiile în care a murit la doar 29 de ani, de tifos, în 1922. A fost una dintre marile pierderi ale fotbalului şi ale echipei naţionale a Spaniei, în care nu a apucat să joace decât de cinci ori.
Athletic Bilbao a fost fondată în 1898, iar în cei 114 ani a câştigat de opt ori campionatul Spaniei şi de 23 de ori Cupa Regelui. În plan european a mai ajuns o dată în finala Cupei UEFA, în 1977, pierzând disputa cu Juventus, după 0-1 în deplasare şi 2-1 acasă. După 35 de ani, gruparea bască forţează, la Bucureşti, câştigarea primului său mare trofeu continental.
Finala Ligii Europa, dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, se va disputa miercuri, de la ora 21.45, pe Arena Naţională din Bucureşti. Sursa: FrontPress.ro
Athleticen erreserkia, imnul clubului  Athletic Bilbao 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu