Hezbollah-ul libanez in razboiul civil din Siria
Hezbollah-ul libanez este un aliat de decenii al regimului alauit din Siria, acţiuni importante în acest sens având loc la începutul anilor 1980 când, în taberele organizate la vest de Damasc, în zona izvoarelor Baradei, Gardienii Revoluţiei Islamice din Iran au început pregătirea luptătorilor Hezbollah. Colaborarea s-a extins treptat şi deşi a fost făcută publică mai mult latura politică a acesteia, de atunci şi până în prezent, ea a continuat să se dezvolte şi în componenta militară şi de informaţii.
Componenta militară a Hezbollah denumită “Rezistenţa Islamică” (Al-Muqawama al-Islamiyya) este considerată a fi una din cele mai puternice forţe paramilitare din Orientul Mijlociu, cu efective în jurul a 7-10.000 de luptători şi peste 20.000 de rezervişti. Valoarea acesteia a fost demonstrată în conflictul cu Israelul din 2006 şi s-a dezvoltat continuu după această dată, în toate componentele sale. Implicarea sa în războiul civil din Siria s-a făcut încă din primul an, însă păstrând discreţia asupra acţiunilor sale, care la început au constat în trimiterea unui număr limitat de operativi, pentru consiliere şi misiuni de securitate. Treptat, cu acceptul şi sprijinul Iranului, Hezbollahul a ajuns să fie direct implicat în acţiuni militare directe, punctul culminant constituindu-l prima jumătate a anului 2013, când Iranul şi Hezbollah au apreciat că supravieţuirea regimului Assad este foarte serios ameninţată, şi mai ales în luptele din al-Qussayr (19 Mai – 5 Iunie 2013), unde se apreciază că luptătorii Hezbollah au avut principala contribuţie la recucerirea acestei localităţi din mâinile rebelilor. Aici Hezbollah a participat inclusiv cu artilerie, rachete şi tancuri, dar se pare că cea mai importantă contribuţie a avut-o în lichidarea rezistenţei organizată în subteran, printr-o reţea de galerii pregătită de Frontul al-Nusra, una din componentele principale ale rebelilor în această zonă.
În afara sprijinului militar direct, Hezbollah este implicat în acţiuni de antrenare a militarilor şi forţelor speciale loiale lui Assad în lupta în localităţi, acţiuni de distrugeri, lupta de lunetişti, în care are o bună experienţă. De asemenea, în domeniul informaţiilor, Hezbollah a acordat, alături de Iran, un sprijin important regimului Assad, a desfăşurat activităţi preventive în valea Bekaa, de-a lungul frontierei Libanului cu Siria pentru a împiedica infiltrarea rebelilor şi aprovizionarea cu armament şi muniţie a acestora. Hezbollah a desfăşurat acţiuni împotriva opoziţie siriene pe teritoriul Libanului prin ameninţări, hărţuiri şi capturarea unor oponenţi care au fost apoi predaţi regimului de la Damasc. Nu în ultimul rând, Hezbollah a desfăşurat acţiuni de propagandă în favoarea regimul sirian folosind propriile mijloace media, dar şi cele libaneze sau arabe, prezentând regimul sirian ca fiind principalul element al luptei anti-israeliene şi un principal sprijinitor al cauzei palestiniene.
Principalele obiective strategice ale Hezbollah, ca de altfel şi ale Iranului, în acest context, sunt sprijinirea existenţei regimului sirian şi continuarea guvernării de către acesta, iar al doilea, ca un obiectiv intermediar şi o strategie pe termen lung, constituirea unei “armate populare” şiite şi alauite, cu o forţă de 100.000 – 150.000 membri, care să permită Hezbollah şi Iranului să păstreze controlul asupra unei zone cu populaţie şiită şi alauită, care să constituie un element important în evoluţia scenei politice interne siriene în perioada post-Assad.
În prezent asistăm la o nouă evoluţie a Hezbollah în Siria, care după ce a retras, în luna septembrie circa 1.500 de luptători, va proceda la retragerea aproape totală a acestora până la începutul lunii noiembrie, păstrând numai elemente din sistemul de informaţii şi instructori. Această poziţie se datorează unor elemente ca: ultimele înţelegeri SUA-Rusia în privinţa arsenalului chimic sirian; situaţia îmbunătăţită pe teren a regimului Assad, care este în măsură să renunţe, cel puţin temporar la sprijin militar nemijlocit; se apreciază că a fost câştigată suficienţă experienţă în desfăşurarea unor acţiuni de luptă în condiţii reale, în cooperare cu comandamente iraniene şi siriene.
Hezbollah trebuie să se concentreze acum mai mult pe scena politică internă din Liban, unde probabil va acţiona pentru constituirea unui nou guvern de uniune naţională la Beirut. De Corneliu Pivariu – Ingepo Consulting
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu