Piese originale din dezmembrari auto prin curier rapid

Acum poti obtine piese originale din dezmembrari auto mult mai usor si mai rapid. Nu mai trebuie sa te deplasezi pana la parcul auto ca sa cumperi o bucsa sau o planetara, poti foarte simplu sa comanzi piesele de care ai nevoie prin curier rapid.
La inceputul anilor 90 lumea dezmembrarilor auto pasea timid pe scena economica a Romaniei. Produsele rezultate din dezmembrarea masinilor avariate sau neinmatriculate au fost privite cu scepticism de piata de larg consum ca treptat aceasta sa-si castige locul bine meritat in cadrul afacerilor de succes. Tot mai des clientii traditionali ai unei marci auto sau romanticii unui model anume au dorit intretinerea masinii personale cu piese originale si de calitate, lucru devenit posibil doar prin intermediul dezmembrarilor. Odata cu trecerea timpului aceste piese sunt din ce in ce mai greu de gasit si astfel misiunea dezmembrarilor auto a fost implinita prin furnizarea pieselor de cea mai buna calitate la cel mai bun raport calitate/pret prin curierat rapid.

Hitler pictor - Adolf Hitler pictor

Hitler pictor - stiati ca Adolf Hitler a fost si pictor ?

Am stat sa ne intrebam daca Hitler si-a ales bine cariera si daca nu cumva ar fi fost mai bine sa aleaga cariera de pictor ?

Noua ni se pare ca ar fi fost o alegere buna, de vreme ce a reusit sa picteze asemenea tablouri. Unii zic ca ar fi trebuit sa-si dedice viata picturii, altii spun ca s-a priceput sa provoace haos in Euroa cu razboaiele lui. Altii il acuza de genocid.

Voi ce parere aveti despre aceste lucruri ? Va asteptam sa va spuneti parerea dupa ce va uitati la picturile afisate mai jos, picturi facute de Hitler, in acuarele. Picturi facute de cel pa care lumea il cunoaste ca dictator si nu ca artist.

alexandru hategan, hitler, pictor, picturi, artist, arta,  genocid, razboi, adolf hitler, hitler artistalexandru hategan, hitler, pictor, picturi, artist, arta,  genocid, razboi, adolf hitler, hitler artistalexandru hategan, hitler, pictor, picturi, artist, arta,  genocid, razboi, adolf hitler, hitler artistalexandru hategan, hitler, pictor, picturi, artist, arta,  genocid, razboi, adolf hitler, hitler artistalexandru hategan, hitler, pictor, picturi, artist, arta,  genocid, razboi, adolf hitler, hitler artist
Dupa parerea mea, picturile par a fi facute de un om linistit, pasnic cu viziuni normale, si nicidecum de un om care a fost acuzat de genocid. N-as spune ca sunt facute de Hitler

Eros Ramazzotti in concert la Bucuresti, 10 iulie

Eros Ramazzotti in concert la Bucuresti, 10 iulie

Sambata, 10 iulie 2010, de la ora 20:00, Bucurestiul este gazda unui mare concert: Eros Ramazzotti va susține un concert peStadionul de rugby din București.\

Concert Eros Ramazzotti la Bucuresti pe data de 10 iulie

alexandru hategan, concert,  concerte,  bilete, eros ramazzotti, eros ramazotti, ramazoti, stadionul rugby, 10 iulie, bucuresti,

În deschiderea concertului ceti putea auzi trupele Grimus si Proconsul.

Concertul de la București face parte din turneul Ali e Radici World Tour 2009 – 2010 al lui Eros Ramazzotti

Cantaretul Eros Ramazzotti reprezinta muzica italiana din toate timpurile. Este cel mai prolific muzician italian. Inca din 1984 si pana astazi, a reusit sa lanseze 11 albume de studio, un EP, două albume live și două compilații. Eros Ramazzotti a vândut peste 40 de milioane de albume în cei 25 de ani de carieră muzicală pe care i-a avut.

Artistul italian a avut placerea sa cante alaturi de mari artisti din lume: Cher, Tina Turner, Andrea Bocelli, Patsy Kensit, Anastacia, Joe Cocker, Luciano Pavarotti, Laura Pausini și Ricky Martin.

Eros Ramazzotti a devenit celebru datorită unor piese precum: “Parla Com Me”, “Piu’ Bella Cosa”, “Cose Della Vita” (Feat. Tina Turner), “Un Altra Te” și multe altele.

Bilete

Bilete pentru concertul Eros Ramazzotti la Bucureşti au preţuri cuprinse între 160 şi 490 lei în funcţie de categorie astfel:

Cumpara bilet

Pretul biletelor la concert pe categorii:

Categoria I: 490 RON (Tribuna Oficială)
Categoria II: 390 RON (Tribuna 2 – sectoarele B,C,D,E)
Categoria III: 290 RON (Gazon A)
Categoria IV: 160 RON (Gazon B, Peluza, Tribuna 2 – sectoarele F si G)

Stadionul National de Rugby: Bulevardul Marasti nr. 26, Bucuresti.

Totul despre Legiunea Străină Franceză

Un articol dedicat celor interesaţi de Legiunea Franceză.
Pentru cei care au gânduri de înrolare (angajare) în Legiunea străină, iată mai jos condiţiile de angajare:

1. Trebuie să ai o vârstă cuprinsă între 17-40 ani. În caz că eşti minor trebuie autorizaţie scrisă de unul din părinţi sau tutore.
2. Documente necesare: buletin, paşaport, permis de conducere sau declaraţie de identitate.
3. Să fi sănătos, să ai o condiţie fizică foarte bună, să ai dantura în stare foarte bună (80% întreagă).
4. Nu este necesar să ştii limba franceză pentru că o vei învăţa acolo (preferabil să ştii cuvinte de bază: drepţi, culcat, dreapta, stânga etc..
5. Recrutarea se face doar pe teritoriul FRANŢEI. Candidatul trebuie să ajungă acolo prin resurse proprii.
5. Contractul este pe o durată de 5 ani. Tot acest timp nu ai voie să părăseşti Franţa sau să mergi în ţara de origine.
6. Angajarea în Legiune se poate face în centrele de recrutare din Franţa în orice moment şi oră.
7. Oricine se poate angaja indiferent de religie, naţie sau culoare.
8. Ajunşi la centrul de recrutare candidatul va fi supus unor teste medicale. Apoi recrutul va fi condus la REGIMENTUL DE COMANDAMENT al Legiunii unde vor urma teste amănunţite: medicale, profesionale, sportive, psicotehnice.
9. Dacă trece toate aceste teste recrutul va semna un contract necondiţional pe o perioadă de 5 ani cu Legiunea.
10. Apoi voluntarul va începe instrucţia militară de bază care dureaza 14 săptămâni.
11. După terminarea instrucţiei vei fi repartizat unui regiment în funcţie de performanţele pe care le-ai avut la instrucţie şi nevoile regimentelor.
12. Dacă ai avut un punctaj foarte bun la instrucţie şi eşti printre primii, ai şansa să-ţi alegi tu regimentul la care vrei să operezi.

Câteva informaţii şi din punt de vedere financiar:

Ca orice salariaţi, militarii din Legiunea Străină primesc şi ei concediu în fiecare an, cu o durată de 45 de zile lucrătoare. Cei înrolaţi în Legiune sunt supuşi unei perioade de instruire de bază de 15 săptămâni, după care sunt detaşaţi într-unul din cele 10 regimente situate în Franţa, America de Sud şi Africa. Acel regiment va fi în teorie casa legionarului pentru următorii 5 ani. În realitate, militarii din aceste regimente sunt prezenţi în cele mai fierbinţi teatre de operaţiuni ale planetei. De-a lungul anilor, mercenarii din Legiunea Străină au executat misiuni de deminare, menţinere a păcii sau de intervenţie în Liban, Irak, Kuweit, Cambodgia, ex Iugoslavia, Coasta de Fildeş, Somalia, Rwanda, Eritreea, Afganistan…, dar şi în Asia de sud-est la misiuni umanitare după valul tsunami din 2005. Pericolele la care sunt supuşi sunt recompensate cu o salarizare pe măsură: salariul de început este de 1043 €/lună. După numai 10 luni de la încorporare, un militar poate ajunge să primească peste 3300 €/lună, dacă este trimis în teatrele de luptă, iar un sergent cu 21 de ani vechime poate primi peste 4500 €/lună. Aceste sume reprezintă salariul pe care soldatul îl primeşte în mână după scăderea diverselor taxe, mai puţin asigurările, iar masa, cazarea şi echipamentul sunt gratuite. Legionarii care dovedesc talent muzical pot fi cooptaţi în orchestra Legiunii, care susţine concerte în Franţa şi în alte ţări ale lumii, iar cei cu abilităţi sportive deosebite pot face parte din echipa de atletism a Legiunii. Deoarece, începând din 1831, mai mult de 35.000 de legionari au căzut pe câmpul de bătălie, amatorii de senzaţii tari trebuie să se gândească bine înainte de a alege un asemenea drum.

Amintiri de la bac

Amintiri de la bac

Autor:: anelises

A trecut ceva timp de atunci.Tin minte cat de tare am tocit pentru bac,in fiecare seara ma inchideam in camera mea cu lumina de la o lampa veche primita in dar de la un om care acum imi este inger de acolo de sus de unde e.

In fiecare seara pe la 12 -1 noaptea il auzeam pe bunicul meu cum umbla pe balcon pana in dreptul camerei mele si il auzeam cum suspina iar a doua zi le spunea alor mei cat de constiincioasa sunt eu si cat de mult invat pana seara tarziu.Stiu ca era mandru de mine, pacat ca nu am stiut sa apreciez asta la timp.

Stiam toate comentariile pentru limba romana, la bac am avut mare noroc, mi-a picat ceea ce mi-a placut- Alexandru Lapusneanu. De fapt tre sa recunosc, stiam numarul biletului unde era nenea Lapusneanu asa ca ce mi-am zis, hai sa trag biletul cel mai aproape de capat.

Vara isi facuse simtita prezenta asa ca drumul de acasa pana la liceul unde am dat bac -ul, din pacate nu am dat bac -ul in liceul meu asa ca drumul a fost dublu de parcurs. Tin minte ca dupa o proba, ne indreptam mai multi catre casele noastrea si ne-am urcat intr-un tramvai si tot stateam noi si asteptam, eram toti rupti de caldura si stres si toate alea, si tot asteptam si asteptam degeaba pentru ca nu mai avea curent tramvaiul ! Cat de tare sa se intample asta in momente de genul asta?

Cel mai tare imi amintesc de persoana pe care am avut-o alaturi. M-a insotit in fiecare zi si ma astepta in curtea scolii. A fost foarte important pentru mine sa stiu ca nu sunt singura. De fapt asta e cel mai important...in momentele de genul asta, importante pentru noi, sunt oamenii pe care-i avem langa noi.
Va urez muuulta bafta copii la bac! Nu va stresati prea mult si fiti increzatori in voi !

2013 - FOC DIN CER SAU APA DE PLOAIE?

2013 SE ANUNTA UN AN CATASTROFAL PENTRU OMENIRE

Nu este parerea mea ci a astrofizicienilor de la NASA. Mai multe comunicate si interviuri ale unor cercetatori au fost transmise prin intermediul mass-mediei in ultimii ani, dar ultima avertizare este de-a dreptul apocaliptica. Un Armageddon solar se va prabusi peste omenire si daca nu ar fi vorba despre parerile pertinente ale unor oameni de stiinta, bazate si fundamentate pe observatia atenta a furtunilor solare si de reputatia unor publicatii de prestigiu care le-a gazduit si comentat opiniile, poate ca nu as fi dat atentie evenimentelor ce sunt in curs de desfasurare. Trebuie sa ne asteptam la ce este mai rau, caci un precedent a fost inregistrat in 1859, cand in urma unor furtuni solare exorbitante s-au prajit sarmele de telegraf din Europa si Statele Unite, catastrofa cunoscuta sub numele de Evenimentul Carrington, despre care Dr. Stuart Clark a scris o carte, The Sun Kings

Ciclicitatea de 11 ani in cazul eruptiilor solare este cunoscuta de catre toata lumea, ceea ce se stie insa astazi in plus este ca aceasta perioada este putin mai lunga fata de celelalte si ca daca dupa o perioada de acalmie urmeaza furtuna solara, ei bine, dupa toate semnele inregistrate de aparatele de la NASA, furtuna care este asteptata, culminand cu luna mai a anului 2013, va intrece in amploare tot ceea ce a cunoscut omenirea pana in prezent , pierderile fiind estimate la multe miliarde de dolari.
 “Ştim că va veni, dar nu putem estima cât de rău va fi”, a afirmat Dr. Richard Fisher, directorul departamentului de heliofizică din cadrul NASA, citat de descopera.ro dupa The Telegraph, adaugand ca:
“Primele vor cădea sistemele de comunicație, sateliţii şi sistemele de ghidare a avioanelor. Cât de curând, vor urma dispozitivele electrice din bănci, spitale şi chiar şi cele din propriile noastre case. Vor fi probleme uriaşe pentru omenire. Largi părţi ale globului vor rămâne complet în întuneric, din cauza căderii sistemelor generatoare de energie, iar refacerea acestora vă necesita mult timp”
sursa foto 
2012 - INCEPUTUL SFARSITULUI?

Nu sunt nici pe departe adeptul Apocalipsei 2012, in schimb, cand ma gandesc la anul 2013 imi piere zambetul. Mi-ar placea sa cred ca este totusi  prea devreme sa ne panicam, caci anumite masuri de protectie vor putea fi luate in timp util. Dar daca totusi ma autoamagesc iar amploarea fenomenului va fi peste masura asteptarilor, caci campul magnetic al Pamantului nu va mai putea impiedica si respinge ca pana acum radiatiile  generate si emise in spatiu de furtunile solare - cunoscute sun numele de  Coronal Mass Ejection (CME) - atunci trebuie sa ne consolam cu totii cu ideea ca mai avem doar doi ani ani de trait. Si unde mai pui ca Germania tocmai a declarat ca doreste sa renunte la moneda euro si sa revina la marca !?
Sursa  foto antet

Rezultate examen de licenta

Rezultate examen de licenta

Rezultate Licenta Universitatea Petru Maior UPM - Targu Mures
alexandru hategan, rezultate, calendarul examen, licenta,  facultate,  facultatea, toga, drept,  finante banci, contabilitate, management,  informatica, litere
Rezultate examen de licenta - Facultatea de Inginerie

Tehnologia construcţiilor de maşini 4 anidescărcare
Design industrial 4 ani
Mecatronică 4 ani
Inginerie economică industrială 4 ani
Ingineria şi protecţia mediului în industrie 4 ani
Automatică şi informatică aplicată 4 anidescărcare
Calculatoare 4 ani
Ingineria sistemelor electroenergetice 4 ani

Rezultate examen de licenta - Facultatea de Calculatoare

Rezultate examen de licenta - Facultatea de Stiinte si litere

Informatică 3 anidescărcare
Limba şi literatura română - Limba şi literatura engleză 3 anidescărcare
Limbi moderne aplicate 3 anidescărcare
Istorie 3 anidescărcare
Relaţii internaţionale şi studii europene 3 ani


Management 3 anidescărcare
Economia comerţului, turismului şi serviciilor 3 ani
Contabilitate şi informatică de gestiunedescărcare
Finanţe şi Bănci 3 ani
Administraţie publică 3 anidescărcare
Drept 4 ani

Rezultate examen de licenta - Facultatea de Drept
Rezultate examen de licenta - Finante Banci
Rezultate examen de licenta - Administratie publica
Rezultate examen de licenta - Management

:: Rulada "cu chichirez"

Titlu: Rulada "cu chichirez"
Autor:: Odorica Ion
Poza: constantin bacalbasa.jpg
Articol: Mi-am insusit critica ca cineva imi intoarce mintea dupa voia lui si am intrerupt articolele despre Hitler. Titlul "HITLER cel mai important om al sec XX ",este luat din Istoria nazismului, Enciclopedia rao. Nu a fost inventat de mine din admiratie.Pentru mine cel mai important om al sec.XX a fost tata si nimeni altcineva.
Ca dovada ca mi-am insusit critica pun aceasta reteta, preferata lui Constantin Bacalbasa celebrul publicist de exceptie.

Foto: Constantin Bacalbasa(1856-1935)

Rulada cu chichirez"

Fiind casatorit cu maestra culinara favorita a Principesei Ileana si a Reginei Maria, Constantin Bacalbasa si-a permis luxul de a deveni un mare gurmand, fiindca a beneficiat întreaga viata de servicii culinare foarte rafinate, chiar la el acasa. Unul dintre felurile preferate de mâncare, despre care a marturisit - într-un interviu acordat lui I. Valerian, cu doar câteva luni înainte de sfârsitul vietii – ca nu l-a inclus în „Dictatura Gastronomica", din motive de „gelozie culinara", fusese inventat de însasi Ecaterina Bacalbasa si era poreclit de sotul acesteia „Rulada cu chichirez". Pe scurt, se lua o bucata mare de pulpa de porc fara os, se cresta cu cutitul, „pentru a se desface carnea ca o foaie de placinta" si se adunau acolo toate deliciile, dupa placerea fiecaruia: „rinichi fript, taiat marunt, bucati de ficatei, felii subtiri de slanina afumata, babic sau ghiudem, muschi filé si sunca de Praga, totul amestecat cu ciuperci si felii de mas!
line verzi; apoi se adaugau mirodeniile, se rula carnea si se lega cu ata de pescar, ca sa nu arda, dupa care se baga «butoiul» astfel garnisit în cuptor si se uda mereu cu vin rosu." Desi nu pare „un secret foarte original", fericitul sot al bucataresei sustinea ca aceasta este „singura mâncare care te si satura, dar te si ameteste usor, daca sosul este bogat si tare, asa ca nu-ti mai trebuie nimic dupa aceea..."
Publicat de Stefan Dinescu-Craciun
http://odorica.blogspot.com/

Visitor Ip: 85.186.214.25

:: Pe buza unei pagini

Titlu: Pe buza unei pagini
Autor:: ionelmuscalu.blogspot.com
Poza: yel.jpg
Articol: Eu nu umblu prin lume ca lumea,
Eu nu mă sting dedulcit la senin,
Eu nu m-adaug numericelor forme,
Si nu încerc măcar să mă înclin.

Eu nu împletesc zăpezi cu săruturi,
Eu nu beau miros de seri care vin,
Eu nu trec umilinţele în dreptu-mi,
Nu-s vânzător de busuioc ori de pelin.

Eu nu ascult tunetul decat cu pieptul,
Eu nu cobor azurul din argint,
Nu mă hrănesc din colinde de clopot,
Nici nu mă trag din fiinţe ce mint.

Cu halci de dragoni solzoşi şi de aur,
Cu umbre de mere grijite şi dulci,
Duc fără prihană viaţa-mi de faur
Al zilelor mele frumoase şi lungi.

Cu frângeri de zodii la mijloc de soartă,
Cu sunet de cârciumi topind voluptos,
Aprind în exotica-mi dragoste plaiuri
De iasmii, petunii şi trandafiri roz.

Văzându-mi de treabă, abraş ca pământul,
Tăcut, noroios şi crăpat respirând,
Mă cheamă zăpezile-iele-n avântul
Nevoii de fluvii. Pieziş mă frământ.


În duminici de câmp şi în lacrimi debile,
Cu zbor adunat într-un singur pumnal,
Eu, fiu de ţăran, dansez printre zambile,
Iscând desfrunziri într-un an germinal.

Visitor Ip: 81.12.137.74

Micul Print - Antoine de Saint Exupery

Micul Print - Antoine de Saint Exupery

Opera "Micul print" de Antoine de Saint-Exupery poate fi considerata o capodopera a literaturii universale, si poate fi destinata atat copiilor cat si adultilor deopotriva, avand ca teme principale prietenia, dragostea si frumosul. Povestitorul este inca un copil cand se hotaraste sa deseneze un sarpe boa care inghite un elefant. Mergand la "cei mari" si intrebandu-i daca le este frica de desenul lui , acestia raspund cu nonsalanta ca nu ar putea sa le fie frica de o palarie. "Le-am aratat oamenilor mari capodopera mea si i-am intrebat daca desenul acesta ii sperie." Baiatul dezamagit , deseneaza un sarpe boa despicat penttru a face mai inteligibil desenul. Atunci adultii ii spun ca ar fi mai bine sa lase deoparte serpii boa in favoarea altor lucruri mai importante . Povestitorul alege prin urmare alta meserie decat aceea de pictor : cea de pilot .

alexandru hategan, antoine saint exupery, micul print,  Lectura,  carte,  poveste,  scribd, sarpe boa, elefant,  oaie
O defectiune la motor il obliga pe baiatul devenit acum barbat, sa aterizeze fortat in desertul african, in una din calatoriile sale. In timp ce incearca sa-si repare motorul, este surprins de un baietel fermecator care ii cere un desen cu o oaie. Povestitorul se straduieste sa afle de la baietel de unde vine si cum a ajuns acolo. Dar acesta nu da nici un raspuns. Singura lui dorinta este sa primeasca desenul cu oaia. "Bine , dar ... ce cauti aici ?" Iar el rosti atunci din nou incetisor , cerandu-mi parca un lucru din cale-afara de insemnat :" - Te rog ... deseneaza-mi o oaie !"

Continuarea va las sa o descoperiti singuri in lectura de mai jos.

Lectura placuta !

Antoine de Saint Exupery - 110 ani

Antoine de Saint Exupery - 110 ani

Astazi se implinesc 110 ani de la nasterea marelui scriitor Antoine de Saint Exupery.

alexandru hategan, antoine saint exupery, scriitor, autor, micul print, 29 iunie, 110 ani

Antoine de Saint-Exupery s-a născut la 29 iunie 1900 în Lyon. În 1910 intră în colegiul din Mans şi îşi continuă studiile in Elvetia la Fribourg.
În 1921 intră în aviaţia franceză şi, în 1926, devine pilot de linie al unei companii particulare. La începutul celui de al doilea război mondial se înrolează în aviaţia militară franceză şi, după armistiţiul din 1940, părăseşte Franţa şi se stabileşte la New York.
În toamna anului 1942, odată cu debarcarea trupelor aliate în Africa de nord, Saint-Exupéry părăseşte America şi îşi reia activitatea de pilot de război.

După o perioadă de instructaj în Statele Unite ale Americii, participă, începând din 1943, la mai multe misiuni în Africa, Sardinia şi Corsica. În timpul unui zbor de recunoaştere deasupra Mării Mediterane la 31 iulie 1944, avionul său este doborît şi Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci disparut.

Opera:

Primele sale romane, "Courier Sud" ("Curierul de Sud", 1929) şi "Vol de nuit" ("Zbor de noapte", distins în 1931 cu Premiul Femina), tematizează experienţa sa de aviator şi se remarcă prin descrierea unor situaţii periculoase (risc de prăbuşire, singurătatea la mare înălţime etc.). Operele ulterioare, "Terre des Hommes" ("Pământul oamenilor", premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului) şi "Pilote de guerre" ("Pilot de război", 1942) redau filosofia de viaţă împregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.

Povestirea modernă "Le Petit Prince" ("Micul print", 1943), având deviza: "Numai cu inima poţi vedea bine, lucrurile esenţiale rămân ascunse ochilor", s-a bucurat în epoca de după război de o mare popularitate în rândurile tinerilor, dar şi ale adulţilor. Micul locuitor al unei planete minuscule porneşte într-o lungă călătorie prin lume ca să caute adevăratul sens al vieţii. În cursul peregrinărilor sale ajunge să-şi dea seama că pentru a fi fericit "ajunge să te gândeşti că undeva, printre milioane de stele, există fiinţa iubită" iar ceea ce conferă un sens existenţei sunt relaţiile dintre oameni, care implică şi responsabilitatea fiecăruia pentru soarta celorlalţi.

Citate celebre:
  • Nu are nicio noima sa cersesti prietenia.
  • Ospitalitatea, curtoazia si prietenia sunt intalniri ale omului in om.
  • Nu prea stiu de ce-ti scriu. Simt ca am mare nevoie de o prietenie carea sa-i incredintez nimicurile ce mi se intampla. Poate ca-mi scriu chiar mie.
  • Nimic, niciodata, nu va inlocui pe camaradul pierdut. Caci nu pot fi creati vechi camarazi.
  • Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim. Iar oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri gata facute de la negustori. Si cum nu exista negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.

Subiecte Bacalaureat 2010 Limba Romana Proba Scrisa

Subiecte Bacalaureat 2010 Limba Romana proba scrisa

Astazi, un numar de 200.000 de elevi au sustinut proba scrisa la limba şi literatura română, din cadrul examenului de bacalaureat. In 2010, la bacalaureat, BAC 2010, elevii de clasa a 12-a au avut trei subiecte. Subiectele la proba scrisa au constat intr-un text la prima vedere, o analiză a modalităţilor de construcţie a unui personaj din basmul cult şi un eseu despre omenie.

 2010, alexandru hategan, bacalaureat, cerinte, limba, literatura, romana, subiecte
Subiectele de astăzi, la BAC 2010 la limba romana:
- Comentarea unui text la prima vedere, extras din Iorgu de la Sadagura, de Vasile Alecsandri;
- descrierea particularităţilor de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult studiat;
- Eseu despre ce înseamnă omenia, plecând de la proverbul "Fapta bună laudă pe om".
Subiectele complete de la BAC 2010 pot fi consultate pe internet
Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul propriu subiectele date astăzi la proba de limba română, împreună cu baremul. Le puteţi consulta, în variantă integrală, aici.
Ele au fost publicate în secţiunea BAC 2010 a site-ului subiecte2010.edu.ro.

La BAC 2010, proba scrisă la limba şi literatura română cuprinde 3 tipuri de subiecte:

Subiectul 1 - text literar studiat sau la prima vedere, care aparţine unuia dintre genurile liric, epic, dramatic;

Subiectul 2 - text de tip aforistic/critic. Elevilor li se cere să elaboreze un text de tip argumentativ, cu dimensiunea de 15-30 de rânduri, prin raportarea la text;

Subiectul 3 - elaborarea unui eseu structurat, ce vizează aspecte de analiză tematică, structurală, stilistică a operelor studiate, aparţinând autorilor canonici/speciilor literare menţionate.

BAC 2010 - urmează limba maternă şi proba profilului

Mâine, 29 iunie, BAC 2010 va continua cu proba de limba materna. La 30 iunie va fi proba obligatorie a profilului, iar în ultima zi a examenului, 2 iulie, va fi organizată proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării.

Rezultatele BAC 2010 - Duminica, 4 iulie, pana la ora 16:00

Rezultatele BAC 2010 vor fi afişate duminică, 4 iulie, până la ora 16. În seara acestei zile, între orele 16 şi 20, elevii vor putea depune contestaţie. Rezultatele finale vor fi afişate la 8 iulie.

Funeriu, despre BAC: "decurge normal"

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat, azi, că proba scrisă la limba română a examenului de bacalaureat 2010 decurge normal, deşi situaţia provocată de inundaţii "nu este tocmai uşoară".

Bacalaureat 2010 Limba si literatura Romana

Bacalaureat 2010 Limba si literatura Romana


Astazi 28 iunie 2010 incepe proba de Limba si literatura română – proba E – Bacalaureat 2010

alexandru hategan, bacalaureat,  limba, literatura, romana,  2010,  cerinte, subiecte

Proba scrisă la limba şi literatura română conţine 3 tipuri de subiecte:
1. Subiectul I cuprinde un text literar studiat/ la prima vedere, care aparţine unuia dintre genurile: liric, epic, dramatic.
Tipuri de cerinţe:
• menţionează câte un sinonim/ antonim/ omonim pentru sensul din text al cuvintelor
indicate;
• prezintă rolul semnelor de punctuaţie din structura indicată;
• scrie două expresii/ locuţiuni care conţin partea de vorbire indicată;
• identifică tema/ motivul/ viziunea despre lume din fragmentul citat;
• transcrie o secvenţă care conţine o imagine artistică (vizuală, olfactivă, auditivă etc.)
• selectează una/ două sintagme care sugerează dimensiunea spaţială, temporală/ dimensiunea morală a personajului în fragmentul citat (în funcţie de tipul textului);
• explică semnificaţia a două figuri de stil diferite/ unui element de compoziţie/ unei
indicaţii a autorului;
• comentează, în 6 – 10 rânduri, secvenţa indicată;
• Ilustrează, în 4 – 6 rânduri, o caracteristică a speciei literare/ tipului de text din care face
parte fragmentul citat.

2. Subiectul al II–lea cuprinde un text de tip aforistic/ critic. Cerinţă:
• elaborarea unui text de tip argumentativ, cu dimensiunea de 15 – 30 de rânduri, prin
raportare la textul suport.

3. Subiectul al III-lea conţine ca tip de cerinţă elaborarea unui eseu structurat, ce vizează aspecte
de analiză tematică, structurală, stilistică a operelor studiate, aparţinând autorilor canonici/ speciilor literare menţionate.

MODELE DE SUBIECTE PENTRU LIMBA ROMANA BACALAUREAT 2010

MODEL1

SUBIECTUL I (30 de puncte)
Scrie, pe foaia de examen, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe, cu privire la textul de mai jos:

Ziua alunecă, trăgând după ea
prin fereastra joasă, culorile joase,
de parcă-ai fi împins-o cu mâinile subţiri
pe care le-ai ridicat din îmbrăţişarea mea.
Steaua neagră a pletelor tale
îmi răsare, scânteind,
în dreptul inimii,
când iedera uscată bate ritmic în geam
un tot mai îndepărtat şi mai negru tam-tam
al secundelor noastre nedezlegate.
Ziua alunecă spre cenuşiu, spre negru,
smulgând frunzele şi trăgând de pe cer
tavanul alburiu al norilor goi,
şi-un relief de munţi, întors spre noi,
izbucneşte deasupra, urcând,
coborând. (Nichita Stănescu – Înserare de toamnă)
cerinţe
1. Menţionează câte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: trăgând, scânteind. 2 puncte
2. Prezintă rolul cratimei din structura şi-un. 2 puncte
3. Scrie două expresii/ locuţiuni care conţin verbul a bate. 2 puncte
4. Precizează tema poeziei. 4 puncte
5. Transcrie o secvenţă de vers/ un vers care conţine o imagine auditivă. 4 puncte
6. Selectează două sintagme care sugerează dimensiunea spaţială a imaginarului poetic. 4 puncte
7. Explică semnificaţia a două figuri de stil diferite identificate în a doua strofă a poeziei. 4 puncte
8. Comentează, în 6 – 10 rânduri, prima strofă a poeziei, prin evidenţierea valorii expresive a mijloacelor
artistice în susţinerea ideii poetice. 4 puncte
9. Ilustrează, în 4 – 6 rânduri, o caracteristică a limbajului poetic (de exemplu: expresivitate, ambiguitate, sugestie, reflexivitate), prezentă în textul dat. 4 puncte

SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte)
Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 30 de rânduri, despre menirea scriitorului, pornind de la
o idee conţinută de următoarea afirmaţie: Sufletul unui scriitor mare este sinteza sufletească a unui popor la
un moment dat. Nu tradiţiile sunt sufletul unui popor, ci scriitorii, gânditorii şi artiştii lui. […] Nici Goethe, nici
Eminescu nu sunt mari prin arta lor naţională, naţiunile sunt mari prin arta acestor artişti.
(Camil Petrescu – Fenomenul românesc)

Atenţie! În elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:
- să respecţi construcţia discursului de tip argumentativ: structurarea idelor în scris, utilizarea mijloacelor
lingvistice adecvate exprimării unei aprecieri; 6 puncte
- să ai conţinutul şi structura adecvate argumentării pe o temă dată: formularea ipotezei/ a propriei opinii
faţă de ideea identificată în afirmaţia dată, enunţarea şi dezvoltarea corespunzătoare a două argumente
adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; 18 puncte
- să respecţi normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie şi de
punctuaţie). 6 puncte

SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
Scrie un eseu de 2 – 3 pagini, în care să prezinţi viziunea despre lume (lumea reală – lumea
imaginară) reflectată într-un basm cult studiat. În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele
repere:
- evidenţierea a două caracteristici ale speciei literare basm cult, existente în opera literară studiată;
- prezentarea, prin referire la basmul cult studiat, a patru elemente ale textului narativ, semnificative
pentru ilustrarea viziunii despre lume (de exemplu: acţiune, conflict, relaţii temporale şi spaţiale,
construcţia subiectului, particularităţi ale compoziţiei, perspectivă narativă, tehnici narative, construcţia
personajului, modalităţi de caracterizare, limbaj etc.);
- ilustrarea relaţiilor dintre personajele reprezentative, prin care se evidenţiază viziunea despre lume în
basmul cult studiat;
- exprimarea unui punct de vedere argumentat, despre modul în care se reflectă viziunea despre lume în
basmul cult pentru care ai optat.
Notă! Ordinea integrării reperelor în cuprinsul lucrării este la alegere.
Pentru conţinutul eseului vei primi 16 puncte (câte 4 puncte pentru fiecare cerinţă/ reper); pentru
redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor în scris – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 3
puncte; abilităţi de analiză şi de argumentare – 3 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuaţia – 2 puncte;
aşezarea în pagină, lizibilitatea – 1 punct).
În vederea acordării punctajului pentru redactare, eseul trebuie să aibă minimum 2 pagini şi să dezvolte
subiectul propus.

• Toate subiectele (I, II şi III) sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.
• Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.

MODEL 2
• Toate subiectele (I, II şi III) sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.
• Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.
SUBIECTUL I (30 de puncte)
Scrie, pe foaia de examen, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe, cu privire la textul de
mai jos:

Acum eram în voia mai multor emoţii: încântat de primirea ce mi se făcea, de peisagiul gol din faţă, de
marea de alături. Eram intimidat de atâţia oameni primindu-mă cu exclamaţii, cu toate că pe unii nici nu-i
cunoşteam. Ioana, abia sosită şi ea la Cavarna, a şi luat aerul provincial: arsă de soare, pe frunte cu câţiva
pistrui, îmbrăcată fără grijă, cu picioarele goale în pantofi. Rochia şi-a lucrat-o singură, fără gust, cu toate că a vrut să o facă pretenţioasă; parcă şi-a luat modelul nu de la o mare croitoreasă unde se îmbracă de obicei, ci din
vitrina prăvăliei principale din Cavarna. Câteva zorzoane inutile, şi la spate chiar un început de trenă. Totul
nepotrivit pentru atmosfera rustică de acolo, şi, de altfel, praful a bătut stofa şi a făcut garniturile şi mai
caraghioase. Dar această haină dădea un farmec nou Ioanei, o arăta sinceră, îi bănuiam toate gândurile ei
pentru mine, căci voise să fie elegantă ca să-mi placă, gânduri naive şi delicioase de copiliţă zăpăcită, oricâte
dezastre ar fi trecut peste dânsa, rămasă proaspătă orice ar fi învăţat-o viaţa. O priveam acum cu dragoste, cu
duioşie, milă, dar şi cu reflecţia: „Ce rochie urâtă! E lipsită de logică după obicei, căci de atâtea ori a fost
îmbrăcată cu gust.”
Aveam remuşcări de gândul meu ascuns lângă fata care mă primea cu tot sufletul…
E foarte frumoasă Ioana, dar numai când este fericită. Ochii îi scânteie, faţa se luminează, emoţia îi inundă
toată fiinţa. Oamenii au chipul frumos sau urât, indiferent de proporţia perfectă, numai când oglindesc mistere
venite din afund. Numai cei cari au suferit sunt frumoşi…
(Anton Holban – Ioana)

1. Menţionează câte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: rustic, farmec. 2 puncte
2. Precizează rolul expresiv al punctelor de suspensie din secvenţa: Aveam remuşcări de gândul meu
ascuns lângă fata care mă primea cu tot sufletul… 2 puncte
3. Scrie două expresii/ locuţiuni care conţin verbul a bate. 2 puncte
4. Identifică perspectiva narativă în fragmentul citat. 4 puncte
5. Transcrie o structură care conţine o imagine vizuală. 4 puncte
6. Selectează două mărci ale subiectivităţii în fragmentul citat. 4 puncte
7. Explică semnificaţia a două figuri de stil diferite, identificate în fragmentul citat. 4 puncte
8. Comentează, în 3 – 5 rânduri, următoarea secvenţă: Oamenii au chipul frumos sau urât, indiferent de
proporţia perfectă, numai când oglindesc mistere venite din afund. Numai cei cari au suferit sunt
frumoşi… 4 puncte
9. Ilustrează, în 4 – 6 rânduri, o trăsătură morală a personajului feminin, identificată în fragmentul citat. 4 puncte

SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte)
Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 30 de rânduri, despre imaginaţie, pornind de la o idee identificată în următoarea afirmaţie: Forţa imaginaţiei trebuie să se apropie de ideile superioare, e divinul din noi, e inspiraţia. Fără ea nu există creaţie artistică. Formele perfecte ale artei nu provin din realitate, ci din mintea artistului.
(Al. Husar, Izvoarele artei)

Atenţie! În elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:
- să respecţi construcţia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor în scris, utilizarea mijloacelor
lingvistice adecvate exprimării unei aprecieri; 6 puncte
- să ai conţinutul şi structura adecvate argumentării pe tema dată: formularea ipotezei/ a propriei opinii faţă
de ideea justificată în afirmaţia dată, enunţarea şi dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate
ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; 18 puncte
- să respecţi normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie şi de
punctuaţie). 6 puncte

SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
Scrie un eseu de 2 – 3 pagini, despre particularităţile nuvelei, prin referire la o operă literară studiată, din
literatura română. În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:
- evidenţierea a două caracteristici ale speciei literare nuvelă, existente în opera literară studiată;
- prezentarea, prin referire la nuvela studiată, a patru elemente de construcţie a subiectului şi/ sau ale
compoziţiei (de exemplu: acţiune, secvenţă narativă, conflict, relaţii temporale şi spaţiale, construcţia
personajelor, incipit, final, perspectivă narativă, tehnici narative etc.);
- ilustrarea relaţiilor dintre două personaje reprezentative pentru nuvela studiată, prin referire la nuvela
studiată;
- exprimarea unui punct de vedere argumentat, despre modul în care se reflectă o idee sau tema în nuvela
pentru care ai optat.
Notă! Ordinea integrării reperelor în cuprinsul lucrării este la alegere.
Pentru conţinutul eseului vei primi 16 puncte (câte 4 puncte pentru fiecare cerinţă/ reper); pentru
redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor în scris – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 3
puncte; abilităţi de analiză şi de argumentare – 3 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuaţia – 2 puncte;
aşezarea în pagină, lizibilitatea – 1 punct).
În vederea acordării punctajului pentru redactare, eseul trebuie să aibă minimum 2 pagini şi să
dezvolte subiectul propus.

Subiecte Bacalaureat 2009 - proba orala

Subiecte Bacalaureat 2009 - proba orala


Am decis sa publicam aici cateva linkuri utile despre subiectele de la examenul de Bacalaureat din 2009, la Limba si Literatura Romana, Limba Engleza, Limba Germana, Limba Franceza,

Subiecte Bacalaureat 2009 – Variante Bacalaureat pentru proba orala

Subiecte Bacalaureat 2009 – Proba orala Limba si literatura romana
Subiecte oral

Subiecte Bacalaureat 2009 – Proba orala Limba moderna
Limba engleză
Limba franceză
Limba germană modernă
Limba greacă modernă
Limba italiană
Limba rusă
Limba spaniolă
Limba portugheza
Subiecte Bacalaureat 2009 – Proba orala Limba si literatura materna
Limba şi literatura maghiara
Limba şi literatura germană maternă
Limba şi literatura croata
Limba şi literatura sarba
Limba şi literatura slovaca
Limba şi literatura turca
Limba şi literatura ucraineana via edu.ro

100ro va ureaza Succes la Examene si multa multa BAFTA !!!